Ga verder naar de inhoud

Nieuwe vorming voor pleegzorgers: Family minds

09 september 2024 00:00 tot 16 december 2024 00:00
Aalst, Gent & Dendermonde

Opvoeden is niet eenvoudig. We zitten allemaal weleens met de handen in het haar. We proberen bepaald gedrag van het kind te begrijpen of te verklaren maar vatten het niet altijd. Soms worden we uitgedaagd in onze eigen denkpatronen en worden ons geduld en onze vaardigheden stevig op de proef gesteld.

Hoe kan je op uitdagende momenten toch in verbinding blijven? Met jezelf én met de ander? Hoe kan je nieuwsgierig blijven naar de ander en mild zijn voor jezelf? Hoe kan je bouwen aan herstel en een betere relatie met jezelf, je gezin en met het pleegkind?

De vormingsreeks ‘Family Minds’ wil je daarin ondersteunen. Hij heeft tot doel je reflectieve vaardigheden te verhogen, opvoedingsstress te verminderen en break down te vermijden.

We zullen je informeren rond een aantal belangrijke onderwerpen binnen pleegzorg zoals hechting, trauma, moeilijk gedrag en samenwerken met ouders.

We leren je mentaliseren. Dat is het aannemen van een reflectieve houding die uitnodigt stil te staan bij je eigen mentale staat en triggers. Daardoor ben je beter in staat jezelf te reguleren en mild te zijn voor jezelf, waardoor je beter anderen kan reguleren. Dat is een waardevolle vaardigheid in het opvoeden van (pleeg-)kinderen.

De reflectieve houding leert je ook nieuwsgierig te zijn naar de (mentale) toestand van anderen, zoals je pleegkind. Het zorgt ervoor dat je ‘negatief’ gedrag leert begrijpen vanuit de (mentale) toestand van het kind, nl. zijn/haar gedachten en gevoelens. Je kijkt als het ware naar de onderkant van de ijsberg, dat wat gewoonlijk vaak verscholen blijft.

Pleegzorgers voelen zich na het doorlopen van de training meer verbonden met en afgestemd op het kind. Er doet zich minder negatief gedrag voor en er ontstaat een betere relatie.

Praktisch

De vormingsreeks bestaat uit vier vormingsmomenten en vindt plaats op 3 locaties.

  • In Aalst (op de dienst Pleegzorg, Parklaan 33, Aalst) op maandag 9/09, 16/09, 23/09 en 7/10 van 19u30 tot 22u. (VOLZET)
  • In Gent (op de dienst Pleegzorg, stapelplein 28, Gent) op woensdag 18/09, 25/09, 2/10 en 16/10 van 9u30 tot 12u.
  • In Dendermonde (op de dienst Pleegzorg, Grootzand 113B, Grembergen) op vrijdag 8/11, 15/11, 29/11 en 6/12 van 9u30 tot 12u.

Koffie, thee, water en een versnapering worden voorzien.

Inschrijven kan via de knop hierboven of via je begeleider met vermelding van je naam en voornaam en de namen van je pleegkind(eren). We vinden het fijn een korte motivatie voor het volgen van deze vorming te ontvangen. (Waar botst je op? Wat zou je uit de vorming willen halen?)

Heb je nog vragen of ben je niet zeker of deze vorming iets voor jou is? Wil je deelnemen aan de volgende vormingsmomenten? Neem gerust contact met ons op via vorming@pleegzorgoostvlaanderen.be of 09/223.90.99

We kijken ernaar uit om jou te ontmoeten!

Het vormingsteam,

Fara, Aurélie, Ilse en Heidi

Andere interessante activiteiten

Kamp sensomoriek 3
Vorming

Sherborne bewegingspedagogiek

9 september - Dendermonde

Is praten niets voor jouw pleegkind? Zit hij niet goed in zijn vel? Beweegt zij heel veel of net heel weinig? Ontbreekt het hem aan zelfvertrouwen? Gaat hij fysiek contact uit de weg? Kleeft zij de hele tijd aan jouw lijf? Is samen bewegen leuk?

Dan is Sherborne bewegingspedagogiek misschien iets voor jullie!

Banner GRIP
Vorming

Infomoment pleeggrootoudergroep OVL

12 september - Aalst, Lokeren, Merelbeke, Dendermonde

Een kleinkind opvoeden; is het een bewuste keuze of iets wat je overkomt? Soms kom je als grootouder onverwachts in een opvoedende rol terecht. Omdat we bij Pleegzorg Oost-Vlaanderen weten dat dat heel wat vragen en uitdagingen teweegbrengt, bieden we vorming aan via de ‘Pleeggrootoudergroep’: GRIP (Grootouders in Pleegzorg).

Pleegzorgers ontmoetingsgroep
Ontmoeting

Ontmoetingsgroep voor Oost-Vlaamse pleegzorgers

21 september - Pleegzorg OVL, Stapelplein 28, 9000 Gent

De ontmoetingsgroep heeft als doel samen te komen met andere Oost-Vlaamse pleegzorgers. Het is een moment waarop ervaringen gedeeld worden. Waar successen maar ook zorgen aan bod kunnen komen. Waar jij als pleegzorger gesteund wordt in je taak en rol.