Ga verder naar de inhoud

SOP-ondersteuner: Hilde

Hilde werkt als ouderbegeleider in team ouderwerking. Naast ouderbegeleider is Hilde ook SOP-ondersteuner. Dat is een behandelingsvorm waarbij Hilde samen met ouders en pleegzorgers werkt om de samenwerking tussen beide te vergemakkelijken.

Hilde E

SOP staat voor Samenwerking Ondersteunen in Pleegzorg. “Als er moeilijkheden zijn tussen pleegzorgers en ouders, ga ik hier samen met hen rond werken. De bedoeling daarbij is om beide partijen te ondersteunen en te stimuleren om terug in gesprek te gaan. We werken daarbij enkel met ouders en pleegzorgers. Het is ook mogelijk binnen onze dienst om met andere partijen, bijvoorbeeld de grootouders, te werken rond de samenwerking, maar dat is dan binnen de module bemiddeling.”

SOP is een intensief traject dat enkele maanden duurt. “Als er een SOP-traject gestart wordt, neem ik contact met de ouders en pleegzorgers op en start ik simultaan met hen het traject. Dat start met een individueel gesprek. Tijdens dat gesprek bespreken we de moeilijkheden die er zijn. Daarbij is er steeds de afspraak dat er onderling niet gedeeld wordt wat er gezegd wordt in die individuele gesprekken. Niet met de andere partij, maar ook niet met collega’s. Enkel wanneer hiervoor door de betrokkenen toestemming wordt gegeven, kan dit wel.”

Na de individuele gesprekken, volgen er een aantal gezamenlijke gesprekken. “De gezamenlijke gesprekken zijn samen met de ouder(s), pleegzorger(s), pleegzorgwerker en mezelf als SOP-ondersteuner. Er zijn minstens drie gezamenlijke gesprekken. In een eerste gesprek bespreken beide partijen hun moeilijkheden. Het is de bedoeling dat ze dat zelf doen. Ik ondersteun het gesprek en als ik het zinvol vind om iets te delen uit de individuele gesprekken, vraag ik daarvoor eerst toestemming. In een tweede gezamenlijke gesprek gaan we mogelijke oplossingen bedenken en afspraken maken. Daarna volgt er dan nog een opvolgingsgesprek om te bespreken hoe het tot dan toe gaat.”

Binnen SOP werkt Hilde enkel met de ouders en pleegzorgers, maar steeds in het belang van het kind. “Het is altijd in het belang van het kind dat ouders en pleegzorgers samenwerken. We werken enkel met de volwassenen, maar dat is steeds in functie van het kind. Ik leg altijd een blad met afspraken op tafel tijdens de gesprekken om het gesprek zo vlot mogelijk te laten verlopen. Een van die afspraken is bijvoorbeeld niet roepen of tieren.”

Het is niet altijd makkelijk om de gezamenlijke gesprekken te plannen. “Om een moment te vinden voor de gezamenlijke gesprekken, moeten we vier agenda’s samenleggen. Dat is niet altijd makkelijk. Daarnaast vind ik het moeilijk als ik geen verbinding kan maken tussen beide partijen en de samenwerking niet verbetert, maar ook dat is oké. Als het niet mogelijk is, is het niet mogelijk. Maar het leukste aan mijn job blijft toch als we ouders en pleegzorgers terug in verbinding krijgen en ze opnieuw kunnen samenwerken in belang van het kind.”